Uspeh vsake mlekarne temelji na zagotavljanju kakovosti

Analiza surovega mleka in tekočih mlečnih izdelkov z infrardečo spektroskopijo ni novost, vendar pa je v zadnjih letih močno napredovala.


Eden od načinov za učinkovit nadzor kakovosti surovega mleka in mlečnih izdelkov je infrardeča spektroskopija. Bilo je nazaj v poznih šestdesetih in še danes je.
Članek o analizi mleka z IR že iz leta 1967, ki pa je še vedno aktualen. Razlika z današnjim časom je močan napredek tehnologije infrardečih analizatorjev, še posebej glede robustnosti, enostavnosti uporabe in obdelave podatkov.

Zakaj bi uporabili infrardečo spektroskopijo?
Da bi lahko izvedli veliko analiz na uro z zelo majhnimi stroški v primerjavi s tradicionalnimi kemičnimi metodam.

"With the infrared milk analyzer two technicians can prepare samples and complete analyses for fat, protein, and lactose at the rate of one sample per minute. Using $2 per hour as a basic rate, the labor cost for a three component analysis is about 7¢. […] this is less than one-tenth the cost of the equivalent analyses by accepted chemical methods."

                     D. A. Biggs (1967)

Bruker priporoča uporabo analizatorja MIRA za tekoče mlečne izdelke (surovo mleko, predelana mlečna sirotka in smetana).
Za analizo tako trdnih snovi, praškov in tekočin, pa je primernejši analizator MPA II.