Priprava božičnih piškotov


Božični piškoti v mnogih hišah pričarajo vonj božiča in povezujejo ljudi ob mizi in skupnem druženju.

Nekateri piškote spečejo na običajnem "peki papirju", drugi pa so bolj nagnjeni k trajnostni alternativi silikonske podloge. Ali ima slednja kakršenkoli vpliv na končne piškote?
Morda veste, da je najpogostejši silikon polidimetilsiloksan (PDMS), ki ima odlično toplotno odpornost (do vsaj 260 °C), zato je prava izbira za podloge za peko. Vendar pa je pomembno, da ugotovite, ali se bo med peko sproščal kateri od pomožnih sredstev ali stranskih produktov, ki se bo prenesel na pecivo.

Kombinacija spektroskopije FTIR (podjetje Bruker) in termogravimetrične analize (podjetje NETZSCH) je optimalno orodje za preverjanje varnosti izdelka. Na dejanskem testiranju so določeni podlogi določili izgubo mase med segrevanjem do priporočene najvišje temperature uporabe 230 °C za to podlogo. Plini, ki so se izločali iz podloge, so bili preneseni v spektrometer FTIR za kemično identifikacijo. Kot glavna sestavina se je sprostil CO2, ki je v tem kontekstu neškodljiv, saj zapusti peč v plinasti obliki. Poleg tega se je med prvo uporabo sprostila majhna količina neškodljivih produktov razgradnje silikona. Vseeno priporočamo, da silikonsko podlogo pred prvo uporabo preventivno "spečete" brez peciva.

Veliko lepih trenutnkov med peko in uživanjem božičnih piškotov!