ANALIZA ČEBELJEGA VOSKA S FTIR


FTIR analiza surovega čebeljega voska lahko razkrije njegovo ponarejanje in zaščiti čebele s preverjanjem kakovosti umetnih čebeljih satov.

Čebelji vosek se že od prazgodovine naprej uporablja v svečkah, kot mazivo ali v kozmetiki. Ker je čebelji vosek pravi naravni proizvod, je dražji od industrijsko proizvedenih voskov na osnovi surovega olja, kot je parafin. Zato ni presenetljivo, da se izdelkom iz čebeljega voska zaradi večjega dobička pogosto dodaja parafin.

Na tovrstne prevare je javnost postala pozorna predvsem zaradi občutnega povečanja smrtnosti čebeljih ličink. Toda kako je do tega prišlo?

Da bi povečali proizvodnjo medu, čebelarji namestijo umetne plošče iz čebeljega voska. Ko se te plošče razredčijo s parafinom ali stearinom, se stabilnost satov zmanjša, ličinke pa se zastrupijo. To še poslabša že tako težak položaj čebel, ki ga povzročajo bolezni, pesticidi in pomanjkanje cvetočih rastlin.

Analiza čebeljega voska s FTIR

Z uporabo Brukerjevih spektrometrov FTIR ALPHA II ali novega MOBILE IR II v načinu ATR lahko tudi neizkušeni uporabniki enostavno in hitro ugotovijo, ali so lističi čebeljega voska ponarejeni ali ne.

Da bi dokazali natančnost te metode se je analiziralo 3 vzorce. Čisti čebelji vosek, parafin in list čebeljega voska. Material se preprosto položili na kristal ATR in pritisne za začetek merjenja, ki traja manj kot minuto. Rezultati so identificirani s pomočjo iskanja v knjižnici in se samodejno prikažejo.

Naslednji sliki prikazujejo razlike med spektroma čebeljega voska in parafina za primerjavo (A) ter analizo zmesi plošče čebeljega voska (B). Analiza zmesi je pokazala, da je list poleg čebeljega voska vseboval tudi cenejši parafin in vodoodbojno sredstvo. V tem primeru se izdelek ne sme uporabljati v čebelnjaku, saj bi povzročil precejšnjo škodo.

Koliko to ponarejanje vpliva na kakovost medu in zdravje njegovih potrošnikov?
Raziskave na to temo so še vedno redke, vendar pa predhodne študije kažejo, da sta kakovost medu in njegov rok trajanja sicer res slabša, vendar se zdi, da to ne vpliva na zdravje ljudi.

Be(e) happy- How FTIR helps to keep Bees safe - Bruker Optics Blog