ALPHA II del profesionalnega smučarskega sveta


Za optimalno pripravo smuči so do sedaj uporabljali maže, ki so vsebovale fluoride. Vendar se strupene fluorirane spojine, ki jih vsebujejo smučarski voski, kopičijo v tleh in podtalnici. Zato sta se Mednarodna smučarska zveza (FIS) in Mednarodna biatlonska zveza (IBU) odločili prepovedati te smučarske voske na svojih tekmovanjih.

Prepoved je bila načrtovana za sezono 2020/2021, vendar so jo večkrat preložili. Toda zdaj sta FIS in IBU našli trajnostno rešitev: FT-IR spektroskopija!

Popolna laboratorijska analiza na tekmovanjih bi bila dolgotrajna, draga in zato neizvedljiva. Zato je potrebna analitična naprava, ki zagotavlja zanesljive podatke na terenu, tudi v težkih pogojih. ALPHA II je kot nalašč za to zahtevno delo. Ni le odporna na udarce, ampak odlično deluje tudi pri nizkih temperaturah. Pri pristopu se uporablja brezkontaktni refleksijski modul in posebno razvita metoda, s katerima se lahko neposredno na kraju samem, v pol minute ugotovi ali je bil prepovedan vosek nanešen ali ne.

Več o tem.